Dit leer je bij een motorrijlesYoung biker woman riding chopper motorbike on forest road

Hoe begin je met motorrijlessen?

Wil je graag motor leren rijden? Na het lezen van dit blog ben je weer een stapje dichterbij. Je leest hier namelijk alles dat je weten moet: van het aanmelden tot het moment dat je met de vlam in de pijp de weg opgaat. Hoe oud je moet zijn, welke motor je mag rijden en wat je moet kunnen: je leest het allemaal in dit artikel, dus lees snel verder.

Hoe oud moet je zijn?

Oud genoeg zijn is natuurlijk een eerste vereiste, anders kun je helemaal niet beginnen! Het goede nieuws is dat je al voor je achttiende kunt beginnen met lessen. Op je zeventiende om precies te zijn. Voor het examen zelf moet je wel achttien zijn. Maar dan kun je ook meteen op je verjaardag de weg op.

Verschillende motorklassen

Uit veiligheidsoverwegingen zijn motoren in klassen ingedeeld: licht, middel en zwaar. Wanneer je 17 bent mag je beginnen met lessen op een lichte motor, met 19 op een middelzware en met 21 op een zware motor. Het is niet verplicht om alle rijbewijzen te halen voordat je aan een zware motor begint. Wanneer je 24 bent mag je ineens op voor het zware rijbewijs.

Leren schakelen

Tijdens de eerste motorrijlessen leer je de motor beheersen. Schakelen is hier een belangrijk onderdeel van. Dit is gelukkig niet heel moeilijk, al helpt het natuurlijk wel wanneer je vroeger op een schakelbrommer hebt gereden.

Basisvaardigheden

Nadat je hebt leren schakelen is het tijd om de motor te leren beheersen. Je hebt vast wel eens een lesmotor door pionnen zien slalommen. Dat zal even wennen zijn, maar met motorrijles in Nieuwegein van een goede instructeur heb je het vast snel onder de knie. Andere verrichtingen die je onder de knie moet hebben voordat je de weg opgaat zijn: achteruit parkeren, het maken van een halve draai, stapvoets rijden en wegrijden uit een parkeervak. Heb je dit allemaal onder de knie, dan is het tijd om de weg op te gaan, waar het leren pas echt begint. Heb je een vraag over dit artikel of wil je je eigen motorrijles ervaringen delen met onze lezers? Neem dan contact op.